Op de Internationale Dag van de Wind opent Minister Zuhal Demir de werf van het meest performante windpark van Vlaanderen in Limburg

Windpark Pelt krijgt rotoren van 145m, een generator van 4,5 MW

Vandaag, op de internationale Dag van de Wind, heeft Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, de werf van het Storm-windpark in de nabijheid van de Nyrstar-site in Pelt officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van Frank Smeets, de burgemeester van de gemeente Pelt, en het bestuur van Nyrstar en Storm.

Het windpark in Pelt zal bestaan uit drie windturbines met een elektrisch vermogen van 4,0 tot 4,5 MW, een rotordiameter van 145m en een tiphoogte van 170m. Het is voor het eerst dat er in Vlaanderen windturbines met dergelijke dimensies worden gebouwd.

Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo. Een groot deel van de groene stroom wordt via het elektriciteitsnet van Nyrstar naar het hoogspanningsnet geleid.

"Dankzij bedrijven als Nyrstar en Storm waait er een frisse wind door ons Vlaams Energielandschap. Projecten zoals het windpark in Pelt zijn cruciaal als we onze hernieuwbare energiedoelstellingen in Vlaanderen willen halen. Naast het meest performante, wordt dit ook het meest vogelvriendelijke windpark van het land. Daarmee bewijzen we dat Energie en Natuur wel degelijk hand in hand kunnen gaan", zegt Vlaams minister van Energie en Natuur Zuhal Demir. De windturbines in Pelt worden verbonden met de meteoradar van het KMI en de VMM in Houthalen, zodat ze automatisch stilgelegd kunnen worden als er grote zwermen vogels in aantocht zijn.

Burgemeester Franks Smeets  hoopt dat “dit verhaal spoedig een vervolg kan krijgen. Nu de luchtmacht het luchtruim boven onze gemeente heeft vrij gegeven voor windturbines, werken we aan een windplan voor heel Nolimpark. Op die manier kunnen onze bedrijven zelf hun “schone” energie opwekken en kan iedereen mee genieten van zuivere lucht en groene stroom.”

“De Belg wil schone energie zien en klimaatacties. Wij zijn hier op de eerste plaats om samen te werken met partijen die helpen de shift te maken naar een duurzame toekomst", vult Inge Schildermans, General Manager Nyrstar België, aan. "Deze windturbines zijn een mooie aanvulling op de vele initiatieven die Nyrstar al neemt op dat vlak, en die ons vandaag een van de meest energie-efficiënte zinksmelters ter wereld maakt. Energie is trouwens ook een belangrijke kostfactor voor onze industrie. Alle maatregelen die wij en de overheid nemen om energie te verduurzamen en betaalbaar te houden verzekeren duizenden jobs in ons land.”

Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen windturbines gebouwd worden zo dicht bij een militaire luchtvaartradar: de radarinstallatie van Kleine Brogel bevindt zich op ongeveer 9 kilometer van het windpark. "We houden eraan het Belgische Leger te danken voor de flexibiliteit die hierbij aan de dag gelegd werd," zegt projectleider Dries Van Hooydonk van Storm. "Dit windpark toont aan dat luchtvaartveiligheid en windenergie perfect kunnen samengaan. We zijn dan ook blij dat we de energieproductie op deze complexe locatie hebben kunnen maximaliseren door het gebruik van de grootste rotoren in Vlaanderen, met een diameter van 145m."

Het windpark in Pelt zal voldoende groene stroom produceren om te voorzien in het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo'n 8.000 gezinnen. Momenteel wordt de bekabeling van de windturbines aangelegd. De bouw van de turbines zelf staat gepland in het voorjaar van 2021. De ingebruikname is voorzien voor de zomer van 2021.

Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel kregen eind 2019 via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om te delen in de winsten van de windturbines. In totaal investeerden 341 omwonenden mee in het windpark.

Meer info over Windpark Pelt vindt u op: https://www.storm.be/windpark/pelt

EINDE PERSBERICHT

Nyrstar is een wereldwijde onderneming, met een marktleiderspositie in zink en lood en groeiende posities in andere basis- en edelmetalen. Nyrstar heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, Amerika en Australië en heeft meer dan 4.000 medewerkers in dienst.

De wereldwijde activiteiten bevinden zich dicht bij belangrijke klanten en grote transporthubs om de levering van grondstoffen en de distributie van afgewerkte producten te vergemakkelijken. In augustus 2019 werden de operationele activiteiten van Nyrstar voor het grootste deel eigendom van Trafigura, een marktleider in de wereldwijde grondstoffenindustrie. Bezoek www.nyrstar.com.

Storm is een Belgische windparkontwikkelaar. De voornaamste stakeholders van Storm zijn TINC Comm.VA, PMF Infrastructure Fund NV, Clean Energy Invest CVBA, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen NV en Black Swan NV.

Omwonenden kunnen participeren in de Storm-windparken en groene stroom afnemen aan een voorkeurstarief via de coöperatieve vennootschap Storm CV.

Voor meer informatie, surf naar www.storm.be.

Eveline D.Milonas

Communication Manager, Storm

Fabienne Buvens

Communications Advisor, Nyrstar

Over Storm

Storm ontwikkelt, bouwt en exploiteert windparken op land in België. Het bedrijf heeft een vijftigtal windturbines operationeel of in aanbouw. De voornaamste stakeholders van Storm zijn TINC Comm.VA., PMV NV (en verwante vennootschappen), Clean Energy Invest CVBA en Black Swan NV (en verwante vennootschappen). Lokale besturen die dat willen, kunnen mee aandeelhouder worden van de windparken van Storm. Omwonenden kunnen rechtstreeks participeren in de Storm-windparken via de coöperatieve Storm CV.

Voor meer informatie, surf naar www.storm.be.

Neem contact op met

Borsbeeksebrug 22 2600 Antwerpen

03 210 07 20

info@storm.be

www.storm.be